Esterházy-kastély

Kedd - vasárnap és ünnepnapokon 10:00-17:00 óra

Fraknó Vára

Nyitvatartási idő

Hétfő, szerda - vasárnap és ünnepnapokon
10:00-17:00 óra

Lackenbachi-kastély

Csütörtök- vasárnap, valamint ünnepnapokon 10:00-17:00 óra

Szentmargitbányai Kőfejtő

Nyitvatartási idő

Csoportoknak megbeszélés szerint foglalható vezetés

2024.10.14

A ParksFit4Future elnevezésű Interreg projekt támogatja a határokon átnyúló tapasztalatcserét és a fenntartható parkosítást /parkfejlesztést/parkrevitalizációt

A projekt az Interreg Szlovákia–Ausztria 2021-2027-es Határokon Átnyúló Együttműködési Program finanszírozásában, a Parks Fit4 Future keretében valósul meg, a bécsi, a burgenlandi és a szlovákiai partnerek a klímaváltozáshoz alkalmazkodó parkokra dolgoznak ki stratégiákat.

A történelmi parkok évszázadokon ét a nemesi udvartartás reprezentatív kellékei voltak, ma fontos rekreációs területek és kedvelt turisztikai célpontok, és így különböző módokon veszik igénybe őket és sokfajta kérdés merül fel használatuk kapcsán. A határokon Átnyúló Együttműködési Program, a Parks Fit4 Future a kismartoni Esterházy-kastélypark, a bécsi Schönbrunn-kastélypark, valamint a szlovákiai, a stomfai és modori parkok revitalizációját és a klímaváltozással járó kihívásokra való felkészülést tűzték ki célul.

Bécsi, burgenlandi és szlovákiai projektpartnerek

A projekt irányító partnere a BSK Pozsony, és mint ilyen egyben a Pálffy-család stomfai kastélyparkjának (Pozsony vármegye), a történelmi angolpark revitalizációjának kivitelezéséért felelőse is. További projektpartnerek a Malokarpatské osvetové stredisko v Modre (Modori Kis-Kárpátoki Továbbképzőközpont) a modori vadászkastéllyal és díszkertjével, az osztrák állami parkokhoz tartozó bécsi Schönbrunn kastélyparkja, valamint a kismartoni kastélypark fenntartásáért felelős társaság, a Schlosspark Eisenstadt Erhaltungs GmbH.

A projekt az Interreg Szlovákia–Ausztria 2021-2027-es Határokon Átnyúló Együttműködési Program, a Parks Fit4 Future finanszírozásában valósul meg . „A projekt célja a szlovák-osztrák határ menti gazdasági és kulturális kapcsolatok elmélyítése, a történelmi kertek megőrzése és a kertek megismertetésével és vonzó létesítmények létrehozásával a fenntartható turizmus elősegítése” - magyarázza a projekt célkitűzéseit Zuzana Krajčíková, a BSK Bratislava.

Közös stratégiák és képzési programok

Különbözőségük ellenére mind a négy parkegyüttes ugyanazokkal a kihívásokkal szembesül, melyre egy közösen kidolgozott tervvel, valamint egy kertművelési kézikönyvvel reagálnak a projektpartnerek. A jövőbeni intézkedéseknél különösen a klímaváltozás hatásait kell szem előtt tartani. Ezért az egyik legfontosabb közös, határokon átnyúló cél között szerepel, hogy a parkokat a klímaváltozáshoz alkalmazkodó növények telepítésével klímaképessé tegyék, miközben a történelmi adottságoknak továbbra is eleget tegyenek.

A szakemberképzésre a ParksFit4Future projekt a Burgendlandi Főiskolával együttműködésben egy képzési programot tervez School for Traditional Gardening név alatt. A gyakorlatorientált képzés egyrészt a történelmi kertekkel kapcsolatos tudás továbbadására, valamint a klímaváltozással kapcsolatos releváns kérdések elemzésére fókuszál.

Az érdeklődők terelése és attraktív programok kidolgozása

„A történelmi kerteknek is alkalmazkodniuk kell a klímaváltozáshoz. Mind a gondolkodásnak mind pedig a gondozásnak sokkal rugalmasabbá kell válnia annak érdekében hogy megbírkozzunk a klímaváltozás okozta, a jövőben ránk váró kihívásokkal“ – jegyezte meg Gerd Koch, az Osztrák Szövetségi Parkok munkatársa. „A kastélyparkok ezen túl turisztikai vonzáspontok is, és így meglehetősen komoly az elvárás a parkok fenntartásával, illetve attraktivitásával szemben.“ Egyik oldalon fontos, hogy felkeltsük a látogatók érdeklődését a történelmi kertek iránt, ugyanakkor ezeket a tömegeket okosabban kell terelnünk. Miközben a schönbrunni és a kismartoni kastélyparkok interaktív irányítórendszerek segítségével szeretnék optimálisan terelni a látogatóikat, addig a két szlovák parkban, stomfai és a modori parkokban a látogatószám növelése a cél.

A kismartoni kastélypark ambiciózus tervei

A kismartoni kastélyparkban többke között a vízkörforgás helyreállítását tűzték ki célul. „Az angol tájképi kertek központi eleme a víz, így nagy szerepe volt a kismartoni kastélyparkban is. Sajnos azonban a 20. században megszüntették a mesterségesen kialakított vízvezetékeket és a park vízkörforgását. Egyik célunk, hogy a történelmi patakmedret a legmodernebb technikák alkalmazásával revitalizáljuk“ – tette hozzá Christian Widder, a kismartoni Schlosspark Eisenstadt Erhaltungs GmbH ügyvezetője. Ennek érdekében egy szivattyúaknát, valamint egy nyomópumpát kell telepíteni Maschinenteich-tól (Gép-tó) az Obelisk-tóig, hogy korábbiakhoz hasonlóan a park legmélyebb pontájtól egy pumpa segítségével a park legmagasabb pontjáig eljuthasson a víz. „A másik hangsúly pedig a kertészszakemberek képzésén lesz – ennek egyébként is hosszú hagyománya van Kismartonban. A képzés során fókuszálni a klímaváltozásra és azon belül is annak a növényzetre való hatására és az eddig növényzetet kiváltó lehetséges alternatíva megtalálására fogunk.“ – zárta gondolatait Widder.

Megoszt