Esterházy-kastély

Kedd - vasárnap és ünnepnapokon 10.00 - 17.00 óra
Kedd - péntek csak vezetett túrák

Fraknó Vára

Téli jegy vezetett túrával
Hétfőn és szerdától péntekig 10.00 és 13.00 órakor.
Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 10.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Lackenbachi-kastély

Csütörtöktől szombatig, valamint ünnepnapokon 10.00 - 15.00 óráig

Szentmargitbányai Kőfejtő

Téli szünet

2021.05.06

Biogazdálkodási Napok - 2021. augusztus 6-7.

A termelők és fogyasztók találkahelye

• A Biogazdálkodási Napokat idén augusztus 6-án és 7-én a korábbinál sokkal nagyobb területen rendezik meg / még erősebben kiépített infrastruktúrával
  • A 70 hektárnyi terület és a kidolgozott prevenciós koncepció biztonságos rendezvényhelyszínt nyújtanak
  • Több mint 150 kiállító várja az érdeklődőket
  • A helyszínrajz megtekinthető a biofeldtage.at oldalon
  • Színes keretprogram: gépbemutató, fajtabemutató, talajfélék, szakmai ismertetők, kertészeti tippek, látványfőzés, termelői piac és még sok más érdekesség
  • A jegyeladás megkezdődött és most elővásárlási kedvezménnyel kaphatók a biofeldtage.at oldalon

Az idén másodszorra rendezik meg a 2018-ban óriási sikerrel debütált Biogazdálkodási Napokat. Az első évben 8.000 látogató érkezett a Donnerskircheni (Fertőfehéregyháza) Seehof majorba. Az öt szervezőpartner a PANNATURA, az Osztrák Biomezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL), A BIO AUSTRIA, az Osztrák Mezőgazdasági Kamara (LKÖ) és az Universität für Bodenkultur (Talajkultúra Egyetem) már 2018 őszétől intenzíven dolgoztak együtt azon, hogy a termelők és a fogyasztók ismét egy helyen találkozhassanak biogazdálkodás széles repertoárjával. A siker kulcsa: az egyedülálló összefogás a gyakorlat, a tudomány és a kutatás terén.

„Az Osztrák Mezőgazdasági Kamara és a Burgenlandi Mezőgazdasági Kamara a kezdetektől fogva a Biogazdasági Napok együttműködő partnerei. Szakmai tapasztalatunkkal és teljes vállszélességgel támogatjuk a modern és termelésorientált biogazdaság gyakorlatába bepillantást engedő módszereket, így a Biogazdálkodási Napokat is. A mezőgazdasági kamarák immár több mint 40 éve folytatnak felvilágosító munkát a bio-művelés érdekében. Csak az elmúlt évben 21.000 esetben adtak szakembereink ezen a területen tanácsot Burgenlandban. A Biogazdálkodási Napok megmutatják a hatékony és fenntartható mezőgazdálkodás lehetőségeit, és egyaránt érdeke mind a hagyományos mind pedig a biológiai gazdálkodást folytató cégeknek.“, nyilatkozta Nikolaus Berlakovich, a Burgenlandi Mezőgazdasági Kamara elnöke.

70 hektár biztosítja a biztonságos rendezvényhelyszínt

A Donnerskircheni (Fertőfehéregyháza) Seehof major a mintegy 70 hektáros (700.000 m2) területével kiváló rendezvényhelyszín. A helyi infrastruktúra az elmúlt évek során jelentősen kiépült, számos szakág részére kínálkozik itt könnyen megközelíthető, nagy területen elhelyezkedő bemutatóterület. Andreas Kanzler, az Osztrák Biomezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője így nyilatkozott: „A kutatás területén és a gyakorlatban szerzett tapasztalatok együttes alkalmazása a siker kulcsa. A Donnerskircheni (Fertőfehéregyháza) Seehof majort már számos kutatási együttműködés kapcsán volt alkalmunk megismerni. Ideális reprezentációs helyszín, hosszúéves szakmai tapasztalattal rendelkezik a biogazdálkodás és a szárazterületek gazdaságos megművelése vagy a klímaváltozás okozta kihívások terén. Geográfiai elhelyezkedése miatt pedig megfelelő helyszín az Ausztria keleti felén és a határos országok területén elterülő mezőgazdasági vállalkozások bemutatkozására.“

Ahogy 2018-ban, most is 150 kiállító várja az érdeklődőket a gazdálkodási eszközök, a növénytermesztés, az állattartás, a szolgáltatások, a tudomány, a kutatás és a képzés területéről, valamint különböző egyesületek és szervezetek is megtalálhatók lesznek. „Célunk, hogy a gyakorlatban bemutassuk a modern biológiai mezőgazdálkodás varázsát és sokszínűségét. A gazdálkodókat és az érdeklődő fogyasztókat a pandémia ideje alatt is inspirálni és informálni kell, fórumot kell teremtenünk a tapasztalatcserére, mindezt természetesen jól kidolgozott biztonsági intézkedések mellett és szabad téren“, nyilatkozott Matthias Grün, a PANNATURA GmbH ügyvezetője.

Az aktuális kiállítási térkép elérhető a www.biofeldtage.at internetes oldalon. Már a térképen is látszik a rendezvény nagyságrendje és változatos programkínálata. A nagy területeknek köszönhetően lehetőség nyílik a legmodernebb, de helyigényes mezőgazdasági gépek felvonultatására is és minden érdeklődő pontos, élményekben gazdag képet kap a modern mezőgazdálkodás aktuális helyzetéről.

Változatos programok: A fajtabemutatótól az állattartásig

A rendezvény egyik nagyon kedvelt programpontja a fajtabemutató: több mint 180 bemutató parcellában rendkívül sokrétű fajtakísérlet, illetve feltárt talajminták láthatók. Segítségükkel könnyen elindul a szakmai párbeszéd és a tapasztalatcsere. Franz Traudtner, a BIO AUSTRIA Burgenland elnöke szerint: „Burgenlandban és Ausztriában az elmúlt évek során fellendülést mutat a biogazdálkodás – és ezzel párhuzamosan sokkal változatosabbak a 2021-es Biogazdálkodási Napokon bemutatott fajták és kultúrák is. A mezőgadaság számomra egyenlő a szabad ég alatti nagy kalanddal! 2020 ősze óta a Donnerskircheni (Fertőfehéregyháza) Seehof majorban, az Esterházy biobirtokán közel 200 különböző fajtát honosítottak meg, remélhetőleg meg is csodálhatjuk az eredményt az idei Biogazdálkodási Napokon.“

A körforgásos gazdálkodás értelmében és kihangsúlyozva a felelős állattartás fontosságát a kiállításon az állattartás és különösen a ritka haszonállatok bemutatására is kiváló lehetőség nyílik. Az Esterházy biobirtokon többek között a honos angus-marhák, a biotyúkok mobil óljai, és a méhkaptárak is fontos szerepet kapnak.

A kétnapos rendezvény egyaránt megszólít minden mezőgazdát – függetlenül attól, hogy hagyományos vagy biológiai gazdálkodást folytatnak – és érdeklődő fogyasztó. A Biogazdálkodási Napok célja, hogy a kutatási eredményeket ötvözze a mindennapi gyakorlattal és egyben ismertesse a biogazdálkodást érintő tudományterülete aktuális állását. A szervezők tudatosan, különböző programok, szakmai előadások, workshopok vagy vezetett bemutató szervezésével támogatják meg ezt a szakmai eszmecserét. A szakmai érdeklődőket és a családokat is színes programkínálattal várják. A gyerekekhez szórakoztató és játékos módszerekkel hozzák közelebb az egyes standokon bemutatott tevékenységeket. Egy bio-termelői piac mindenféle biotermékből készült portékával színesíti a kínálatot.

A részletes program már kidolgozás alatt és hamarosan a weboldalon is elérhető lesz. Astrid Eisenkopf, Burgenland tartomány elnökhelyettese és az osztrák kormány természetvédelemért és fenntarthatóságért felelős tagja így nyilatkozott: Burgenland tartományban 2019-től kezdve egyre nagyobb teret hódít a biológiai és regionális gazdálkodás. Célkitűzésünk egyértelmű: Burgenlandnak a bio- és regionális gazdálkodás példaképévé kell válni! 2027-ig a megművelt területek 50%-án biogazdálkodást kell, hogy folytassanak a termelők! Ezt a növekedést a fenntartható fejlődést szem előtt tartva, a mezőgazdasági vállalatokkal összefogva tudjuk elérni, hiszen ők tudatosan fenntartható gazdálkodást folytatnak, aminek eredményeképp végül mindannyian - a mezőgazdasági vállalatok és a fogyasztók is – profitálunk. A jövő generáció számára alapszükséglet az egészséges élelmiszer, és számomra fontos feladat ennek fenntartása és fejlesztése, az,hogy a géntechnika és a génmódosított termékek kiszoruljanak a polcokról. A Biogazdálkodási Napok egy lehetőség a bio- és regionális gondolkodás tudatosítására, és ez nagyon nagy segítség abban, hogy elérjük a célkitűzésünket.“– hangsúlyozta a tartományi vezetőhelyettes.

A 2021-es Biogazdálkodási Napokat a szervezőkön kívül (PANNATURA, Osztrák Biomezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL), BIO AUSTRIA, Osztrák Mezőgazdasági Kamara (LKÖ), Talajkultúra Egyetem) a Mezőgazdasági Minisztérium, a Turizmus és Régiók (BMLRT), Burgenland Tartomány és még sok más szponzor is támogatja. Külön köszönet jár a főszponzoroknak, a Claas, a Ja! Natürlich!, az RWA és a Perlinger Gemüse-nek. A Biogazdálkodási napok projektvezetője, Anna Lampret: Érezni lehet a kiállítók és a szponzorok, de a projekt-csapat eufóriáját is. Naponta újabb jelentkezések érkeznek. Hatalmas az érdeklődés a Biogazdálkodási Napok iránt. Ez azt mutatja, hogy a rendezvény tematikája, és a biológiai gazdálkodásra fektetett hangsúly fontosabb, mint valaha. A pandémia miatt hosszabbra nyúlt előkészületi időt optimálisan kihasználva nagy örömmel várom a 2021-es évi Biogazdálkodási Napokat.“

Az augusztus 6. és 7. között megrendezésre kerülő Biogazdálkodási Napokra több ezer látogatót várnak naponta, emiatt azonnal megkezdődött a jegyeladás. A biofeldtage.at oldalon jelenleg elővásárlási kedvezménnyel lehet jegyet venni. Különböző kedvezményt is igénybe lehet venni a vásárláskor (pl. Bio-Austria tagság, Neusiedler See Card), illetve a 14 év alatti gyermekeknek ingyenes a belépés.

A 2021. május 6-án a projektpartnerekkel együtt megtartott, Esterházy Biogazdaságról szóló sajtótájékoztató (német nyelven) megtekinthető a pannatura.at/livestream linken

Megoszt