A kismartoni Esterházy-kastély az utolsó hercegi pár, Esterházy Melinda és V. Esterházy Pál életéről rendezett kiállítást

( Esterhazy )

"Esterházy Melinda -Sok jóval ajándékozott meg az élet“ - Egy kiállítás öt felvonásban

Artikel drucken Nyomtatás Artikel versenden Küldés

Mintha egyetlen színpad lenne, úgy vezeti végig a kiállítás a látogatót Esterházy Melinda és V. Esterházy Pál életének állomásain. Teremről teremre haladva, öt felvonáson keresztül lehetünk tanúi egy rendkívüli asszony életútjának: Primabalerina / Üldöztetés és menekülés / Újrakezdés / A szeretett burgenlandi hercegné. A polgári származású Ottrubay Melinda balett-táncosként fényes karriert fut be a budapesti Operaházban, majd férjhez megy V. Pál herceghez. Betekintést kaphatunk egy örömmel és bánattal teli életbe, egy kiemelkedő táncosi karrierbe és a magánélet pillanataiba. A darab hősnőjét közvetlen közelről ismerhetjük meg mint balettnövendék, primabalerina assoluta és hercegné.

Kiállítási tervek és kivitelezés a buero bauertől, Bécs

A buero bauer metaforaként használja a színpadot. A nézők egy színházi előadás felvonásain keresztül követhetik végig az életutat. Olyan közül érezhetjük magunkat a balerina assoluta-hoz, akárha a budapesti Operaházban lennénk. Az eseményeket párhuzamosan, több szereplő - a hercegné és a herceg – személyes nézőpontjából láthatjuk, a politikai történések kontextusában. A különböző aspektusok különböző vizuális formában elevenednek meg, s ezek együttesen adják ki Esterházy Melinda teljes portréját.

A térbeli elrendezésnél is a színpad motívumához nyúl a buero bauer.  Színpadi és pódiumszerű elemek mutatják a tárlaton végigvezető utat, színpadi függönyök és a mennyezetről belógatott tárgyak adják a kiállítás hátterét. A termek különbözőségét ezek segítségével emelik ki, így válnak a hercegné életének állomásai elevenné. A kiválasztott anyagok Esterházy Melinda szerénységét hangsúlyozzák, a fafelületek és textíliák éles kontrasztban állnak a kastéllyal, a hercegi család történetével és nem utolsósorban a szomszédos kiállítással.

Multimédia: eredeti tárgyak és eredeti hangok

Megelevenedő színpadképek segítenek abban, hogy azonosulhassunk a hercegné életútjának eseményeivel. Intenzív hang- és videofelvételek kápráztatják el a nézőt. A Ritmus és tánc. Esterházy Melinda tánckarrierje című, Peter Koger és Gregor Streng médiaművészek által készített 360° fokos film a táncot, a zenét, a filmet, a performanszot és az előadásokat egy szálra fűzi fel. A tánckarrier különböző nézőpontokból bemutatva adja ki a lenyűgöző összképet.

Az operakalauzok stílusában tervezett kísérőfüzet részletes információkat ad és segíti az elmélyülést.

Az 1. felvonás (Közeledés)        a hercegi Esterházy- és a polgári származású Ottrubay-család egymástól eltérő világát mutatja be. Tanúi lehetünk a romantikus mese kibontakozásának, amelynek főszereplői a tehetséges fiatal balerina és a karizmatikus herceg.

A 2. felvonás (Tánckarrier)        az Operaház nézőterére repít minket. Figyelemmel kísérhetjük Ottrubay Melindát, amint varázslatos táncával elkápráztatja a közönséget és a Magyar Királyi Operaház primabalerina assolutája lesz.

A 3. felvonás (Sötét időszak) politikai színtéren játszódik, helyszínként az 1940-es évek Budapestjének egy vallatószobáját megelevenítve. A fogságot 1956-ban a nyugatra való menekülés követi.

A 4. felvonás (Száműzetés) mint magánembereket mutatja be a hercegi párt és betekintést nyújt meglehetősen szerény, szinte polgári életvitelükbe.

Az 5. felvonás (Az Örökség) Melinda hercegné férje halála utáni tevékenységét méltatja, mielőtt a függöny végleg legördül.

Impresszum

Kurátor és kiállítási szövegek: Angelika Futschek
Projektgazda: Florian T. Bayer
Projektfelelős: Katharina Fröch

Kiállítástervezés és kivitelezés:
buero bauer Gesellschaft für Orientierung und Identität mbh
Koncepció: Erwin K. Bauer, Rainer Stadlbauer, Katharina Hölzl
Rainer Stadlbauer, Josh Reingruber (építészet);
Katharina Hölzl, Anne Hofmann, Dasha Zaichanka (vizuális megjelenítés)
Médiatechnika: cat-x exhibitions Prix KG
Világítás: Studio Okular

360° film „Ritmus és tánc, Esterházy Melinda tánckarrierje“

Kreatív: buero bauer
Koncepció: Peter Koger und Gregor Streng
Videó: Peter Koger
Kompozíció & hangtechnika: Thomas Neusser, Gregor Streng / soundbakery
Kamera & fénytechnika: Richard Bayerl

Kivitelezés

Statika: Wallner + Partner ZT GmbH
Statikai tanácsadás: Gmeiner Haferl Zivilingenieure ZT GmbH
Elektromos tervezés: Kubik Project Ges.m.b.H.
Installáció: ARTEX Museum Services GmbH
Médiatechnika: cat-x exhibitions Prix KG